Houtsoort: Iroko

Botanische naam: Milicia excelsa

Vers gezaagd kernhout heeft een botergele tot bruingele kleur, soms met donkerbruine zones, nadonkerend naar goudbruin tot donkerbruin. Het lichtgekleurde spint is 50 tot 100 mm breed en duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Typisch voor iroko is dat binnen een partij vaak grote kleurverschillen kunnen voorkomende die ook na verwerking zichtbaar blijven. Iroko lijkt uiterlijk een beetje op teak en daarom wel eens verwarrend aangeduid met iroko-teak, Afrikaans teak en kambala-teak. De stammen bevatten soms zeer harde kalkachtige stoffen die in de vorm van flinke ‘stenen’ kunnen voorkomen en de bewerking zeer nadelig kunnen beïnvloeden. Door het grote verspreidingsgebied kunnen de eigenschappen van iroko variëren. Milicia regia heeft vers geschaafd geelachtig hout, heeft een relatief fijne nerf. Milicia excelsa heeft overwegend geelbruin hout, heeft een grove nerf en heeft een warriger draad.

Groeigebied:

Tropisch Afrika. Milicia regia kan minder tegen droogte en komt alleen in West-Afrika van Gambia tot Ghana voor.

Gemiddeld gewicht:

(470-)650(-850) kg/m3 bij 12% vochtgehalte,

Duurzaamheidsklasse:

Kernhout klasse 1-2 (NEN-EN 350: praktijkervaring en veldonderzoek). Duurzaamheid neemt toe na mate het hout zwaarder en donkerder is.

Bewerkbaarheid:

Iroko is zowel met de hand als machinaal goed te bewerken. Bewerkingen voor profielen, pen- en gatverbindingen, boren en draaien leveren geen problemen op.De gereedschappen blijven kang scherp mits het hout geen kalkinsluitsels bevat. Om ‘inspringsel’ bij kruisdradig hout zoveel mogelijk te bij bewerkingen wordt een kleine spaanhoek geadviseerd voor de vlak- en vandiktebank. In iroko zit vaak veel inwendige spanning (door draadafwijkingen en reactiehout) die na bewerken tot vervorming leidt. Eenmaal bewerkt en goed droog blijft iroko zeer stabiel. Goede afzuiging tijdens bewerken van iroko wordt aangeraden. De giftige stof, chlorophorine, kan tot tot slijmvliesontsteking en huidaandoening leiden.

Lijmen:

Matig. Goed met daarvoor geschikte lijmen

Oppervlakafwerking:

Matig. Voor glad werk is gebruik van een vulmiddel noodzakelijk. Sommige inhoudstoffen van iroko zijn wateroplosbaar waardoor bij watergedragen coatings wituitbloeden kan voorkomen. Andere inhoudsstoffen lossen op in organische oplosmiddelen en kunnen de droging van coatings op olie- en polyesterbasis aanzienlijk vertragen. Door het hout vooraf goed te ontvetten kan de droging worden verbeterd. Coatings op kunstharsbasis drogen sneller en kunnen de ondergrond vormen voor andere afwerksystemen.

Kwaliteitseisen:

Iroko wordt genoemd in NEN 5482 en SKH-Publicatie 99-05. Dit laatste betekent dat met iroko kozijnen met KOMO®-productcertificaat kunnen worden vervaardigd

Toepassing:

Iroko wordt vanwege zijn gunstige eigenschappen breed ingezet en wordt buiten ook wel onbehandeld toegepast. Buiten als kozijnen, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, jacht- en scheepsbouw (spanten, dekken, huiden en betimmeringen) en binnen als parketvloeren, binnenbetimmeringen, trappen, meubelen, laboratoriumtafels (bij voorkeur samengesteld uit kwartiers gezaagde delen), kuipwerk voor de chemische industrie, carrosserie- en wagonbouw, draaiwerk en beeldhouwwerk. Iroko wordt ook tot fineer gesneden en geschild. Door snelle wateropname wordt gebruik in gelijmde constructies afgeraden.

Maatwerk order

informatie vanuit:

Waarmee kunnen we je helpen?

Jouw productie optimaliseren met Iroko

Met de benaming specialist in hout kunnen wij elke maatwerkorder aan en in korte tijd leveren. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Waarom Topjoynt