Houtsoort: Europees Grenen

Botanische naam: Pinus sylvestris L.

De kleur van het verse kernhout is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt het hout donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin en steekt het kernhout scherp af tegen het 50-100 mm brede spint dat wit tot lichtgeel van kleur is. Het duidelijk verschil tussen het lichtgekleurde vroeghout en het donkerder gekleurde laathout geeft op kwartiers gezaagd hout een streeptekening en op dosse gezaagd hout een vlamtekening. Het hout is harshoudend en soms zijn harsgangen als uiterst fijne streepjes zichtbaar. Plaatselijk hoog harsgehalte in het hout kan voorkomen en geeft op het langshout dan opvallende donkerbruine onregelmatig gevormde kleverige vlekken. Vers gezaagd of geschaafd hout verspreidt een aangename hars- of terpentijngeur. Deze geur verdwijnt op den duur, maar komt weer vrij bij als het hout opnieuw bewerkt wordt. Grenen afkomstig uit productiebos heeft een hoog spintaandeel. De kernhoutvormig begint pas nadat de boom circa 25 jaar oud is en snel gegroeide bomen hebben relatief veel spint. Gezien het zeer grote groeigebied met verschillende klimatologische omstandigheden varieert de kwaliteit van grenen enorm (spintaandeel, kwastaandeel, harsgehalte).

Groeigebied:

Europa en Noord-Azië.

Gemiddeld gewicht:

(320-)520(-800) kg/m3 bij 12% vochtgehalte

Duurzaamheidsklasse:

Kernhout klasse 3-4 (NEN-EN 350: praktijkervaring en veldonderzoek), klasse 4 (NEN-EN 252 Veldonderzoekmethode). Het spint is zeer gevoelig voor verblauwing.

Bewerkbaarheid:

Europees grenen laat zich, zowel met de hand als machinaal, vrij gemakkelijk bewerken maar de breedtes van de jaarringen en het kwastaandeel hebben wel invloed op de bewerkbaarheid. Vooral fijnjarig hout laat zich goed bewerken. Om geen vezelig oppervlak te krijgen moet bij snelgegroeid grenen scherp gereedschap worden gebruikt. Bij harsrijk hout kan hars aan de gereedschappen blijven kleven.

Lijmen:

Goed, alleen slecht bij zeer harsrijk hout. Aanbevolen wordt het hout direct na de eindbewerking te lijmen, omdat in een warme omgeving de hars kan uitzweten wat een slechte hechting tot gevolg heeft. Is dit toch gebeurd, dan moet voor het lijmen het hout worden ‘ontvet’.

Oppervlakafwerking:

Goed, met uitzondering van sommige afwerkmiddelen waarbij de filmvorming kan worden gehinderd door de aanwezige hars. Aanbevolen wordt kort voor het aanbrengen van een oppervlakafwerkmiddel het hout eerst te ontvetten.

Kwaliteitseisen:

De houtsoort staat genoemd in de SKH-Publicatie 99-05 ‘Lijst met goedgekeurde houtsoorten voor de toepassing in houten gevelelementen’ Dit betekent dat met Europees grenenkernhout kozijnen met KOMO®-productcertificaat kunnen worden vervaardigd. Echter niet-gelamineerd hout is nauwelijks spintvrij te verkrijgen; BRL 0601, BRL 1701, BRL 1704-1, BRL 1704-2, BRL 2301, BRL 2905, BRL 9021.

Toepassing:

Europees grenen is breed inzetbaar en de toepassing hangt vooral af van de kwaliteit af. Bij buitengebruik moet het spint worden vermeden daar het snel veel water opzuigt waardoor het hout lang nat blijft en dan gevoelig is voor rot. Grenen wordt binnen gebruikt voor kozijnen, ramen, deuren, betimmeringen, balkhout, spanten, meubelen (smalle jaarringen), vloeren (vroeger veel kwartiers/rift), botenbouw (huidbeplanking, masten roeiriemen), waterbouw (steigerdekken, paalhout, damwand, gordingen), pallets, kisten, kratten, houtwol, papier, fineer voor de triplexindustrie. Verduurzaamde toepassingen zijn dwarsliggers, mijnhout, boompalen, hekpalen, speeltoestellen.

Maatwerk order

informatie vanuit:

Waarmee kunnen we je helpen?

Jouw productie optimaliseren met Europees Grenen

Met de benaming specialist in hout kunnen wij elke maatwerkorder aan en in korte tijd leveren. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Waarom Topjoynt